آخرین خبرها

تارهای محکم هنرچادرشب بافی و پودهای ضعیف حمایت

روستای پله کانی رویین نخستین دهکده نساجی ایران، یکی از جاذبه های گردشگری خراسان شمالی است که در فاصله ۲۶ کیلیومتری شهرستان اسفراین قرار دارد.

به گزارش ایسنا، چادر شب بافی هنر تاریخی مردان و زنان این روستاست که در این عرصه چند صد سال فعالیت دارند و توانسته اند عاشقانه این میراث نیاکان خود را ادامه د هند.

در حال حاضر چادرشب بافی به صورت صنعتی و سنتی در این روستا ادامه دارد و توانسته زبان زد خاص و عام باشد اما افراد فعال در این عرصه با مشکلاتی مواجه هستند که حمایت مسئولان یکی از مطالبات جدی آن هاست.

هزینه های بالا، توان حضور کارآفرینان دهکده نساجی در نمایشگاه ها را گرفته است

هاجری بزرگی یکی از تولیدکنندگان فعال چادرشب بافی در روستای رویین است که در گفت و گو با ایسنا، منطقه خراسان شمالی گفت: از دوران کودکی با انجام این کار آشنا شده ام و به صورت تجربی از پدر و مادر یاد گرفته ام و نیاز به آموزشی نداشته ام.

وی ادامه داد: از سن ۱۴ سالگی به صورت جدی وارد عرصه کار شدم و از سال ۸۸ کار خود را به سه نفر گسترش دادم اما موفق شدم از سال ۹۰ این کار را با وسعت زیادتری انجام دهم که توانستم در آن سال ۲۰ نفر و در سال ۹۱، ۵۰ نفر را تحت پوشش قرار دهم و هم اکنون ۷۰ نفر را تحت پوشش خود قرار داده و برای آن ها در این عرصه اشتغال ایجاد کرده ام.

وی میزان تولید روزانه برای هر نفر را ۲۰ متر مربع و طی یک ماه ۱۴۰۰ متر مربع بیان و اظهار کرد: در زمان های گذشته فقط محصول چادرشب بافته می شد که فقط کاربری رخت خواب پیچ را داشت اما هم اکنون علاوه بر چادرشب، حوله، روتختی، رومیزی، لباس و … نیز تولید می شود.

بزرگی بیان کرد: علاوه بر آن موفق شدیم تا با خلاقیت به کارگرفته شده و با استفاده از نخ های مخملی چادرشب را جانشین پتوهای چینی کنیم.

وی تصریح کرد: در گذشته فقط از نخ های پنبه ای برای تولید محصولات استفاده می شد اما در حال حاضر علاوه بر نخ های پنبه ای از نخ های مخمل نیز استفاده می شود که این امر بر روی کیفیت کار نیز بسیار تاثیرگذار بوده است.

وی درباره بازار فروش محصولات تولید شده در این روستا نیز اظهار کرد: هم اکنون این محصولات به صورت عمده در شیرزا، اصفهان، تهران و مشهد فروخته می شود و حتی یک مرتبه به مبلغ ۱۰ میلیون تومان محصول به میلان ایتالیا صادر و در آنجا فروخته شد.

این کارآفرین برتر در حوزه نساجی سنتی تاکید کرد: اما برای اینکه بتوان میزان تولید و فروش را افزایش داد باید برای بازاریابی بهتر در نمایشگاه ها به خصوص نمایشگاه های خارجی حضور پیدا کرد ولی هزینه ها بسیار بالاست و این توان وجود ندارد که در نمایشگاه ها حضور یافت و این امر نیازمند حمایت جدی مسئولان است.

به گفته وی در حال حاضر مقداری از محصول در انبار دپو شده است که نیازمند آن هستیم تا برای فروش آن در خارج از کشور بازارهایی را پیدا کنیم.

وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات جدی تولیدکنندگان در این روستا تامین مواد اولیه است، توضیح داد: باید مواد اولیه را به صورت نقد خریداری کرد اما میزان نقدینگی آنقدر نیست که بتوان تمام نیاز را خریداری کرد.

بزرگی افزود: از سوی دیگر میزان تولید این محصولات درفصل تابستان به علت اینکه افراد مشغول کارهای کشاورزی هستند کاهش می یابد اما در فصل زمستان افزایش می یابد و نیاز به مواد اولیه بیشتر می شود.

وی در ادامه بیمه را یکی دیگر از مشکلات جدی بافندگان بیان کرد و گفت: بنده که چندین سال است که در این عرصه فعال هستیم هنوز بیمه نیستم و از سوی دیگر تمامی افرادی که را تحت پوشش دارم نیز از خدمات بیمه محروم هستند.

وی کمبود فضا را از دیگر مشکلات بیان کرد و ادامه داد: در حال حاضر در یک اتاق ۴*۳، دو دستگاه نساجی قرار داده شده است و فقط فضایی برای رفت و آمد یک نفر باقی مانده است که نیازمند حمایت مسئولان برای ایجاد مکان بزرگی به منظور مستقر کردن دستگاه های نساجی و انجام کار راحت تر هستیم.

فقط دو نفر از چادرشب باف‌های روستای نساجی بیمه هستند

عشرت کاوه مدیر عامل شرکت گل آرا در روستای گردشگری رویین اسفراین در ادامه در گفت و گو با ایسنا گفت: تاکنون فقط دو نفر از چادرشب باف های روستای نساجی بیمه شده اند.

وی با اشاره به اینکه روستای رویین در شهرستان اسفراین نام و آوازه خاصی در تولید چادر شب و دست بافته های داری دارد، افزود: به همین دلیل نام روستای نساجی را به خود اختصاص داده است.

وی با بیان اینکه بیمه یکی از مشکلات اساسی مردم هنرمند این روستاست، ادامه داد: حدود ۱۵۰ بافنده در این روستا مشغول به کار هستند که فقط دو نفر از آن‌ها توانسته اند تحت پوشش بیمه قرار گیرند.

کاوه اظهار کرد: فروش محصولات سایر استان ها به نام روستای رویین یکی دیگر از مشکلاتی است که هنرمندان این روستا با آن مواجه هستند که موجب می شود تا به بازار آن ها ضربه وارد شود.

به گفته وی حضور دلال ها یکی دیگر از مشکلات است که اگر در بازار حضور نداشته باشند مردم می توانند محصولات خود را بهتر به فروش برسانند.

هیچ مبلغی برای حضور افراد فعال در حوزه صنایع دستی در نمایشگاه به میراث فرهنگی پرداخت نمی شود

محمد محمدی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان اسفراین نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا گفت: برگزاری نمایشگاه ها بر طبق دستورالعمل است و راه اندازی آن به بخش خصوصی واگذار شده است و هیچ مبلغی برای برگزاری نمایشگاه ها به اداره کل میراث فرهنگی پرداخت نمی شود.

وی افزود: اما اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی تمام تلاش خود را انجام داده تا به منظور حمایت از هنرمندان صنعت گر، نمایشگاه هایی که در داخل استان برگزار می شود از آن ها هیچ مبلغی اخذ نشود.

وی ادامه داد: از سوی دیگر برای حمایت های مالی از هنرمندان صنعت گر رویینی و سایر افراد، تسهیلات با نرخ شش درصد در قالب طرح توسعه مشاغل پایدار روستایی به آن ها پرداخت شود.

محمدی اظهار کرد: تاکنون حدود ۱۰ نفر از این افراد با مبلغ ۶۰۰ میلیون تومان برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شده اند.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر در قالب اجرای طرح مشاغل خانگی نیز مبلغ ۷۵۰ میلیون تومان به ۷۵ نفر از هنرمندان کارآفرین پرداخت شده است.

وی درباره بیمه این افراد نیز توضیح داد: طی چند روز گذشته دوباره ابلاغ تحت پوشش قرار گرفتن افراد فعال در حوزه صنایع دستی و فرش در بیمه اعلام شد و امیداور هستیم این طرح به زودی اجرایی شود.

به گفته این مسئول در حال حاضر در روستای رویین حدود ۳۰۰ کارگاه سنتی و صنعتی چادرشب بافی وجود دارد که حدود ۱۵۰ هزار متر مربع محصولاتی از قبیل حوله، چادرشب و … تولید می شود.

نظر دادن بسته است.

بالا